streda, augusta 31, 2011

Mediátor - Krajina plná stínů

Názov: Krajina plná stínu
Autor: Meg Cabot
Séria: Mediátor 1/6
Vydalo: Knižní klub, 2004
Počet strán: 189

Anotácia: Šestnáctiletá středoškolačka Susannah Simonová viděla svého prvního ducha, když jí byly dva roky. Od té doby se její svět hemží nešťastnými zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly do "země stínů". A pomáhat jim je právě úkolem "mediátorů", lidí, kteří mají vzácnou schopnost vidět a hovořit se zesnulými. Navenek je ovšem Suze normální šestnáctiletá středoškolačka, která se musí vyrovnávat s matčiným sňatkem, přírůstkem tří nevlastních bratrů do rodiny i stěhováním z New Yorku do Kalifornie a změnou školy…
Ale už první den v novém místě Suze zjistí, že její pokoj ve starém domě je už obydlen šarmantním duchem snědého mladíka, který tam přišel o život někdy před sto padesáti lety; u její školní skříňky pak straší podstatně mladší a nebezpečnější duch školačky Heather, která si po rozchodu s přítelem prostřelila hlavu. Heather je plná zuřivosti a jejím jediným cílem je zabít kluka, který ji zradil. Susannah se stane dalším terčem její pomstychtivosti, protože nastoupila do školy na Heatheřino místo a mrtvá dívka je přesvědčená, že jí chce Suze ukrást bývalé přátele a vlastně celý minulý život. Nakonec se agresivní "duch roztleskávačky" stává smrtelným nebezpečím pro celou školu. Vypadá to, že ho může zastavit právě jen Susannah…


Šestnásťročná Susannah Simonová je Mediátor. Už od malička vidí duchov. Mediátori sú predurčení pomáhať dušiam, ktorí nemajú poňatia o tom, ako zomreli alebo sú nespokojní a musia niečo niekomu odkázať. Presne to je práca Mediátorov.

Susannah sa sťahuje z New Yorku do slnečnej Kalifornie k mame, jej nevlastnému otcovi a trom nevlastným bratom. Niežeby tam nechcela ísť, ale keď zistí, že ten dom bol kedysi pred 200 rokmi penzión, je viac ako pravdepodobné, že tam Susannah uvidí ducha. A mala pravdu. Hoci nečakala, že neaký 150.ročný sexy duch menom Jesse bude obývať jej izbu.

V Kalifornii začne chodiť aj do novej školy. Hoci nieje pokrstená, začne chodiť do kresťanskej Akadémie, kde tiež chodia aj jej traja nevlastní bratia. Tam stretne aj ďalšieho Mediátora, ale bohužiaľ, aj ďalšieho ducha, s ktorým si ani Susannah ani otec Dominik nevedia dať rady. Heather je meno dievčaťa, ktoré pred mesiacom spáchalo samovraždu kvôli tomu, že ju opustil chlapec. Preto ho chce aj zabiť, aby mohli byť zase spolu. Terčom Heather sa však neskôr stáva aj Susannah. Keďže si Heather myslí, že Susannah prišla nahradiť jej miesto, chce ju tiež zabiť.

Hoci je kniha písaná pútavo, občas mi pripadala ako obyčajná teenagerska kniha a nie fantasy, kvôli tomu, že bola písaná takým ľahkým a pritom zábavným teenagerským štýlom, ale páčilo sa mi to. Hlavnú hrdinku som si hneď obľúbila, svojou povahou mi pripomínala Anitu Blake, akurát v mladšej verzii. Kniha je písaná pútavo ale pritom takým ľahkým spôsobom, takže som sa od knihy nemohla odtrhnúť.

Hodnotenie: 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára