streda, augusta 24, 2011

Drozdajka

Kniha: Drozdajka
Autor: Suzanne Collins
Séria: Hry o život 3/3
Vydalo: Ikar, 2011
Počet strán: 292

Anotácia: Ani v záverečnej časti trilógie Hry o život nie je autorka Suzanne Collinsová k svojej hrdinke milosrdná. Naopak, Katniss Everdeenová prežíva najťažšie obdobie svojho života. Hoci z Hier štvrťstoročia ako-tak vyviazla so zdravou kožou a mama so sestrou sú v bezpečí, jej starosti sa ešte neskončili. Sídlo zrovnalo so zemou Dvanásty obvod, zahynuli tisíce ľudí. Katniss pripisuje vinu za ich smrť sebe. Peeta Mellark, jej partner z Hier, zostal v rukách nepriateľov, ktorí ho kruto mučia. Na čelo odboja sa postavil Trinásty obvod, aj keď len donedávna sa o jeho existencii takmer nič nevedelo.

Vojna prináša obete na obidvoch stranách, rozdiely medzi dobrom a zlom sa čoraz viac stierajú. Víťazstvo sa síce prikláňa na stranu rebelov, no koniec je stále v nedohľadne. Krviprelievanie môže zastaviť iba Katniss. Ak chce zachrániť Peetu, zabrániť ďalšiemu mareniu životov, poraziť Sídlo a nenávideného prezidenta Snowa, musí sa znova chopiť roly drozdajky. Opäť zisťuje, že o svojom osude nerozhoduje sama, ale do istej miery sa stáva nástrojom v mocenskom súboji. Ešte stále nevyriešila dilemu, ktorému z dvoch najbližších priateľov patria jej city...


Spoilery sú označené.

Dvanásty obvod už neexistuje. Potom, čo mentori, porotcovia a rebeli z Trinásteho obvodu oslobodili Vyvolených z arény, prezident Snow dal 12. obvod zničiť. Všetkých Vyvolených sa z arény zachrániť nepodarilo. A to tých, ktorí už boli mŕtvi a pár ich uväznilo aj Sídlo. Medzi uväzneními je aj Peeta. Katniss si začína uvedomovať, že Peetu miluje a nechce, aby sa mu niečo stalo. Preto sa Katniss stáva Drozdajkou, vedúcou rebelov. Rebeli plánujú do povstania zapojiť aj ďalšie obvody, potom zaútočiť na Sídlo a zabiť prezidenta Snowa.

Trinásty obvod neexistuje. Toto boli slová Sídla, ktoré obvodom za celé tie roky klamalo, že tento obvod neexistuje. Opak je pravdou. Existuje, a vie sa proti Sídlu brániť. Aj keď Rebeli z Trinásteho obvodu nežijú na povrchu, ale pod zemou, vedia prežiť a dokážu sa proti Sídlu brániť. Sídlo sa však nevzdáva, a Rebelov z Trinásteho obvodu chce mŕtvych.

Po šokujúcom konci Skúška ohňom som sa nevedela dočkať, kedy sa do knihy pustím. Kniha ma však trošku sklamala. V knihe každú chvíľu niekto umieral - (nasleduje SPOILER) smrť Finnicka a Prim ma zasiahla najviac. Na smrť Finnicka som už síce bola pripravená, lebo som si prečítala jeden neoznačený spoiler. Bola ho škoda, Finnick patril k mojim najobľúbenejším postavám. Myslím, že môžem povedať, že bol dokonca moja najobľúbenejšia postava z celej trilógie. Toľko si toho vytrpel, aj Annie, a ešte ho autorka nechala zomrieť ? A takou škaredou smrťou ? Dobre, nemohli všetci prežiť..ale myslím si, že jeho smrť bola zbytočná. A Prim ? Vôbec som si nemyslela, žeby Collinsová nechala zabiť Katnissinu sestru. A toto už bolo naozaj bezdôvodne. A to len kvôli tomu, že z Coinovej chcela spraviť mrchu. (koniec SPOILEROV)
Ale koniec ma dojal. Hlavne kvôli nemu dávam 5 bodov. Epilóg aj scéna s Katniss a Iskerníkom boli krásne. 

Hodnotenie: 5/5

1 komentár:

  1. Taky mě zklamalo, že umřelo tolik lidí.. Finncika mi bylo strašně líto, ale se smrtí Prim jsem vůbec nepočítala. I přesto to bylo skvělé čtení a konec byl úžasný.

    OdpovedaťOdstrániť