sobota, júna 11, 2011

Triaška

Názov: Triaška
Autor: Maggie Stiefvater
Séria: Vlci z Mercy Falls, 1.diel z 3.
Vydavateľstvo: Ikar, 2010
Počet strán: 308

Anotácia: Jedného dňa napadnú malú Grace vlci. Jeden z nich, ten so žltými očami, ju však ubráni a odtiahne do bezpečia. O niekoľko rokov Grace nájde na verande svojho domu postreleného chlapca so žltými očami...

Chlad
Grace roky pozorovala vlčiu svorku v lese za domom svojich rodičov. Jeden zvláštny vlk so žltými očami – jej vlk – zas tajne sledoval Grace. Zdalo sa jej, že ho pozná, ale netušila odkiaľ.

Horúčava
Sam viedol dva životy. Ako vlk ticho sprevádzal dievča, do ktorého sa zamiloval. Na krátky čas v roku, v lete, sa z neho stával človek. Grace sa však neodvážil osloviť... až teraz.

Triaška
Grace a Sam si nikdy nepripúšťali, že by mohli niekoho milovať, ale láska si ich napokon celkom podmanila. Sam musí bojovať, aby zostal človekom, a Grace – aby zostal s ňou, aj keď to znamená prijať bolestnú minulosť, krehkú prítomnosť a budúcnosť bez nádeje.


Grace spolu so svojou rodinou žije na okraji lesa. Keď mala Grace jedenásť, napadla ju svorka vlkov. Vlci ju trhali, šklbali... Grace mohla byť mŕtva, nebyť jedného vlka zo žltými očami, ktorý ju zachránil. 

Hlavné postavy - Grace je praktické, racionálne uvažujúce 17.ročné dievča, za to Sam, 18.ročný "Gracein" vlkolak je jej nežným protikladom. Autorka krásne vystihla lásku medzi Grace a Samom. Krajšie sa to už ani nedalo. Kniha je písaná z pohľadu Grace aj s pohľadu vlkolaka Sama. Pričom mňa bavili viac časti z pohľadu Sama.

Poznáte to, keď je v neakej knihe za pár stránok neskutočne veľa nových postáv, a vy už neviete, kto je kto, kto ako vyzerá a máte v tom chaos ? To tu ale nehrozí. Vedľajších postáv je v knihe len minimum - čo vôbec nevadí, príbeh aspoň nebrzdia ale posúvajú ho ďalej.

V tejto knihe sa stretneme s typom vlkolakov, s akými sme sa ešte nestretli. Už žiadne premeny cez spln, žiadne roztrhané oblečenie. Vlkolaci v tejto knihe sa premenia na vlkov vtedy, keď je veľká zima. A naopak, na ľudí vtedy, keď je teplo. V zime sú teda vlkmi a v lete ľuďmi. Ale aj premena je vekovo obmedzená. Vlkolak, ktorý sa premieňa už dlhé roky, vo vlčej podobe už raz ostane navždy.

Keď som čítala opis knihy, pomyslela som si - konečne niečo pre fanúšikov vlkolakov.

Dej je jednoduchý - človek od začiatku vie, do čoho ide. Autorkin štýl písania si vás získa natoľko, že sa od knihy nebudete vedieť odtrhnúť. Okrem toho sú v knihe aj kratučké úryvky poézie. Autorka zbytočnými dlhými opismi nezdržiavala, a aj cez to mal tento štýl písania svoje čaro.

  Rozhodne túto knihu odporúčam všetkými desiatimi. Možno je pravda, že chýba akčnosť, sem tam niekto na niekoho zaútočí, ale táto kniha je predovšetkým o láske. Už sa veľmi teším na pokračovanie, ktoré vyjde v slovenskom preklade vo vydavateľstve Ikar v novembri tohto roku.

Hodnotenie: 5/5

1 komentár: