pondelok, júla 04, 2011

Vampýrska akademie

Kniha: Vampýrska akadémie
Autor: Richelle Mead
Séria: Vampýrska akademie 1/6
Vydalo: Domino, 2009
Počet strán: 280

Anotácia: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…


Rose a Lissa pred dvoma rokmi utiekli z Vampýrskej akadémie. Keď dhampýrka Rose a jej najlepšia kamarátka, morojská princezná Lissa boli po dvoch rokoch vypátrané, vracajú sa späť do Vampýrskej akadémie. Zo začiatku to není ružové, navyše riaditeľka Vampýrskej akadémie chce Rose zo školy vyhodiť, pretože Lissu, poslednú morojku z kráľovského rodu Dragomirovcov nechala odísť s Akadémie. Našťastie sa jej okrem Lissy zastane aj ruský strážca Dimitrij, a ponúkne sa, že Rose bude dávať tréningy navyše.

Hlavná hrdinka, dhampýrka Rose je chytrá, krásna, vtipná baba, ktorá rada flirtuje s chlapcami. Jej najlepšia kamarátka je morojská princezná Lissa, s ktorou má aj zvláštne puto z ktorého vie vycítiť jej emócie. Rose si hneď obľúbite, nebude vám liezť na nervy ako napr. Zoey zo Školy noci.

Moroj je upír, ktorý ľudí nezabíja, ale pije krv z ľudí, z takzvaných "darcov", ktorí dávajú krv dobrovoľne. Môže chodiť na slnko, ale nemôže byť na ňom veľmi dlho. Každý Moroj má aj dhampýrskeho Strážcu. Dhampýr je z polovice človek, z polovice upír. Dhampýri sa na akadémii učia ochraňovať Morojov.
Strigoj je upír, ktorý pre krv zabíja. Oproti Morojom však nesmú chodiť na slnko vôbec, inak by zhoreli. Strigoji sú silnejší aj rýchlejši než Moroji, a predsa chcú byť ešte rýchlejší a silnejší. Silu Strigojom poskytuje Morojská krv. Preto je úlohou Strážcov dozerať na Morojov a chrániť ich.

Kniha je písaná pútavo a číta sa ľahko. Hltala som ju už od prvého slovíčka až po posledné. Hlavnú hrdinku som si hneď obľúbila, takisto ako aj ďalšiu kopu vedľajších postáv. Vzťah medzi Dimitrijom a Rose bol kvôli ich vekovému rozdielu reálny, páčil sa mi. Vynárali sa stále nové zápletky. V tejto knihe si nájde každý niečo pre seba, či už je to akčnosť, romantika, klebetenie alebo iné. Kniha si ma jednoznačne získala a veľmi sa teším, keď už budem čítať pokračovanie.

Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

  1. k téhle sérii jsem ze začátku měla hrozné předsudky, ale nakonec jsem byla strašně mile překvapená tím, jak se mi série líbila... sice mi Rose ze začátku moc nesedla, ale nakonec jsem si na ni zvykla... máš pravdu s těmi zápletkami, protože jsem neměla vůbec zdání, co na mě vykoukne na další stránce... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, nečítala som Proroctvo sestier takže ti neviem povedať čo si o knihe myslím.

    OdpovedaťOdstrániť