streda, júla 27, 2011

Hry o život

Kniha: Hry o život
Autor: Suzanne Collins
Séria: Hry o život 1/3
Vydalo: Ikar, 2009
Počet strán: 272

Anotácia: Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť chudobných obvodov. Sídlo vládne železnou päsťou a svoju moc dokazuje okrem iného tým, že si raz do roka vezme z každého obvodu jedného chlapca a jedno dievča vo veku od dvanásť do osemnásť rokov, aby sa zúčastnili na Hrách o život a pred zrakmi televíznych divákov bojovali na život a na smrť.
Šestnásťročná Katniss Everdeenová žije sama so svojou mamou a mladšou sestrou, o otca prišla pred rokmi pri banskom nešťastí. Keď nastúpi ako súťažiaca do hier namiesto milovanej sestričky, zdá sa, že si zvolila smrť. To však pre ňu nie je nič nové – boj o prežitie je súčasťou jej života od útleho detstva. Je rozhodnutá vrátiť sa domov, ale ak má zvíťaziť, musí potlačiť hlas svedomia a zničiť ostatných dvadsaťtri protivníkov.



V Severnej Amerike vyrástol bohatý Panem s hlavným mestom Sídlom, ktorý ovláda 13 chudobných obvodov naokolo. Každý obvod sa na niečo špecializuje napr. 12. na uhlie, 11. na poľnohospodárstvo, a všetko to dodávajú Sídlu. Obvody sú však chudobné, a aby si ľudia niečo nenecháli pre seba, dozerajú na nich Mierotvorcovia. Keď sa však v minulosti 13.obvod zburil proti Sídlu a Sídlo ho zničilo, na počesť toho vznikli Hry o život, v ktorých si Sídlo dokazuje svoju moc. 
A ako fungujú Hry o život ? Každý rok si Sídlo vyžrebuje z každého obvodu jedno dievča a chlapca vo veku od 12 do 18 rokov, aby tak vo vybranej aréne bojovali na život a na smrť.

Hlavnou hrdinkou je 16. ročná Katniss Everdeenová z 12. obvodu. Býva v malom domčeku na okraji Sloja zo svojou mamou a mladšou sestrou Prim. Otec jej zahynul pri banskom nešťastí, pričom sa jej mama psychicky zrútila a všetko si musela zobrať na plecia ona už ako 11. ročná. Keď je však v 74. Hrách o život vyžrebované meno jej sestry Prim, dobrovoľne sa za ňu prihlási ako náhradníčka. Prežije Katniss v aréne ?

Dystopické knihy som ešte nečítala. Toto bola moja prvá, a veľmi, veľmi sa mi páčila. V knihe nájdete všetko, či už romantiku, akčnosť a môžem povedať, že aj máličko vtipu. Najmä je tam však tá akčnosť a napätie. Kniha bola pre mňa obrovským zážitkom. A pozor ! Kniha sa plánuje aj sfilmovať, v hlavnej úlohe Katniss je obsadená 20 ročná herečka Jennifer Lawrence, ktorá si zahrala napr. vo filme X-Men: First Class. Premiéra filmu je stanovená na 23.Marec 2012.

Hodnotenie: 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára