nedeľa, júna 03, 2012

Krídla


Kniha: Krídla
Autor: Aprilynne Pike
Séria: Krídla, 1/4
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2011
Počet strán: 272

Anotácia: KRÍDLA od Aprilynne Pikovej je pozoruhodný debut. Dôvtipnosti mytológie sa vyrovná len neobyčajný pôvab, s akým sa odvíja dej príbehu.“ – Stephenie Meyerová, autorka ságy Súmrak.
Tento výnimočný príbeh plný kúziel a intríg, lásky a nebezpečenstva navždy zmení všetko, čo ste si doteraz mysleli o vílach.
Otočila sa tvárou k zrkadlu a ako zhypnotizovaná upierala zrak na čudesné útvary, ktoré sa jej vznášali vedľa hlavy. Vyzerali skoro ako krídla.
Chvíľu stála v nemom úžase a s vyvalenými očami civela na svoj odraz v zrkadle. Nech už to bolo čokoľvek, ohromilo ju to svojou krásou.

• • •


Laurel je obyčajné dievča. Teda, aspoň ona si to o sebe myslí. Ešte donedávna sa učila doma, až teraz nastúpila na obyčajnú školu, kde nejednému študentovi pripadá zvláštna - ešte vôbec nechodila do školy, nefarbila vlasy ba dokonca je vegetariánka. Keď v jeden deň zbadá na svojom chrbte niečo zvláštne, vtedy sa začne báť. Čo to je a prečo to nemizne ? Keď však zistí čo to je, nedokáže tomu uveriť. Kvet rastúci na chrbte ?
Myslím, že nikoho neprekvapím, ak poviem, že to je knižka o vílach. O vílach som ešte nič nečítala, tak som bola veľmi zvedavá na moju prvú skúsenosť s nimi. Zatiaľ som o nich počula toľko, že sú zlé. Niektoré lepšie - menej zlé, než tie naozaj NAOZAJ zlé. Tu však boli víly podané inak. Keď chce nejaký autor napísať knihu o nejakých stvoreniach, najprv si o nich niečo naštuduje, až potom to postupne zmení podľa svojho gusta. Nehovorím, že to je zlé. Keby boli všetky knihy o vílach, ktoré sú zlé, o upíroch, ktorí spia cez deň v rakvách a nemôžu stúpiť na slnko (to by ani Twilight nevznikol...) bolo by to o ničom. Tu boli víly pojaté v dobrom slova zmysle, inak, originálne. No ako to v každej knihe býva, aj tu bol nejaký ten nepriateľ, s ktorým niekto musel bojovať.

Podanie celkovej knihy sa mi páčilo. Knižka sa čítala ľahko. Žiadne zbytočné naťahovačky s dlhými opismi. Postupne stúpajúce napätie a nečakané odhalenie. Musím však aj niečo vytknúť a upozorniť na niečo. Keďže kniha je žánru Young Adult (pre mladých dospelých, čiže tínedžerov), hlavná hrdinka bola tínedžerka chodiaca na strednú školu. Preto ma dosť prekvapilo celkové jej správanie a spolužiakov a ďalších "detí" alebo študentov na škole. Prosím, nech mi nik nehovorí, že TAKTO by sa správali študenti strednej školy. Príde nová žiačka, jeden náhodný milý chalan si ju všimne, hneď sa o nej opýta na pár informácií, hneď jej ponúkne, aby sa zoznámila s jeho kamarátmi, atď, atď. Mary Sue s príliš džentlmenskými kamarátmi. Laureline myšlienky a jej správanie mi ale pri čítaní knižky nevadilo. Dobrý bod pre knihu. Celkovo to však pôsobilo milo... a s námätom až priam rozprávkove.

Krídla napísala mladučká americká autorka Aprilynne Pike, pre ktorú bola kniha Krídla jej debutom. Na to, že túto knižku napísala taká mladučká autorka, bola kniha nie dobrá, ale vynikajúca. Veď povedzme si pravdu, koľko mladých zahraničných autorov napíše knihu, nejaké vydavateľstvo ju vydá, a aj keď má originálny nápad, nakoniec nás predsa len sklame ? Nespočetne veľa.

Konečné hodnotenie: V knihe bolo máličko akcie, hlavná hrdinka bola síce Mary Sue avšak cez čítanie knihy mi neprekážala. Knihu by som predovšetkým odporúčala mladším čitateľom. Knižka je síce žánru Young Adult, avšak nemyslím si, že by v nej starší či náročnejší čitatelia našli to, čo hľadali. No na neskoré nedeľné odpoludne strávené pri nejakej jednoduchej oddychovej knižke je kniha Krídla ako stvorená, zvlášť, keď sa číta v prírode.

Knižke udeľujem krásne hodnotenie 3,5 hviezdičiek.

Krídla vydalo vydavateľstvo Fortuna Libri minulý rok. K dispozícii je už aj pokračovanie tejto tetralógie s názvom Kúzla.

Za  recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri. Knihu si môžete objednať TU.

1 komentár:

  1. mne sa knižka tiež celkom lúbila, tá vília tematika bude dúfam v 2. dieli ešte viac rozobratá, inak pekná oddychovka presne ako píšeš 8)

    OdpovedaťOdstrániť