sobota, februára 16, 2013

Recenzia: Rezistencia

Kniha: Rezistencia
Autor: Veronica Roth
Séria: Divergencia, 2/3
Vydavateľstvo: Slovart, 2012
Počet strán: 424

Anotácia: Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi.

V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.

• • •

Prvá kniha série, Divergencia, mala veľmi napínavý koniec, a skončila otvorene. Preto asi pre každého, komu sa kniha páčila, bolo utrpenie čakať na druhý diel, Rezistenciu. Druhé časti sérii väčšinou nie sú dobré, ako tie prvé. Je teda Rezistencia aspoň taká dobrá, ako Divergencia ?

Rezistencia začína presne tam, kde Divergencia skončila. Nie je tam teda žiadny časový skok. V podstate by ani nemohol byť, keďže v knihe sa stále niečo deje, a potom by sme prišli asi o veľa dobrých a dôležitých scén (samozrejme, ak by to Veronica nevymyslela nejak inak). Začiatok je teda veľmi dobrý, hneď sa tam niečo deje, čo je super, keďže séria sa rozbehla už prvým dielom a zbytočné naťahovačky tam netreba.

V Divergencii sme väčšinou boli v Neohrozenosti, o ktorej toho z frakcií vieme najviac. Tris spolu s Tobiasom však pochádzajú zo Sebazaprenia, takže aj o tom sme sa niečo dozvedeli. Čo ale ostatné frakcie ? Veľa z čitateľov bolo zvedavých, ako to v tomto dystopickom svete funguje v ďalších frakciách. O tích sme ale veľa nevedeli. No malo to aj svoj dôvod, autorka nás totiž v druhom dieli do nich zaviedla a tak sme sa mohli dozvedieť, ako to v nich funguje. Aspoň to všetko na nás "nevybafla" hneď v prvom dieli, ale príbeh ma premyslený a vie čo kde má dať. Život v ostatných frakciách bol veľmi zaujímavý. Tentoraz Tris s Tobiasom neboli len na jednom mieste, ale oni sami sa "posúvali", a tak aj príbeh nestál, ale gradoval. Celú ich cestu a dej sprevádza skvelá akcia. Dozvedeli sme sa dokonca niečo aj o Informovaných, hlavných záporakoch, no niečo nové aj o Bezprizorných. Celkovo boli odhalenia dosť zaujímavé, v ktorých sa našli aj veľké zvraty. Ako nám autorka predstavila zvnútra ďalšie frakcie, len som sa uistila v tom, že tento dystopický svet má veľmi dobre premyslený.

A čo postavy? Tie sa správajú vzhľadom na to, čo sa okolo nich deje. Menia sa. V mnohých recenziách na túto knihu som čítala, že čitateľom vadilo správanie Tris, liezla im na nervy. Ja som správanie Tris chápala. No za to by som najradšej Tobiasa v istých chvíľkach prefackala. Miestami sa podľa mňa k Tris správal fakt hnusne. Ich vzťah v tejto knihe tiež nebol veľmi ružový, no žiadny vzťah nie je bezproblémový.

Celá kniha bola plná akcie. Preto som aj na konci čakala, že tam tej akcie bude najviac. Ak by som ale porovnala celú knihu a koniec, na konci bolo určite menej akcie, ako som čakala. Celé mi to vynahradil úžasný zvrat na posledných stránkach, ktorý sa síce ukázal len zčasti, no dve veci sú isté - zmení to celé dianie v poslednej knihe a len to prinúti čitateľa si ten posledný diel prečítať.

Kniha bola plná akcie a nečakaných zvratov. Príbeh tejto série je geniálny a autorka ho má veľmi dobre premyslený. Rezistencia určite za Divergenciou nezaostáva, je taká úžasná, ako Divergencia. Ak ste si ju ešte neprečítali, tak rozhodne neváhajte.

Knihe udeľujem plný počet, 5 hviezdičiek.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete objednať TU

3 komentáre:

  1. Súhlasím jednoznačne 8) Pekná recenzia. Mám rovnaký názor, 2ka je skvelá a nemôžem sa dočkať 3ky.
    Ten koniec, o som nejako tušila, že to bude niečo také, ale som zvedavá, ako to autorka nakoniec rozoberie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som poriadne pozadu, mňa zatiaľ len čaká na poličke Divergencia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sakra, měla bych se do ní dát co nevidět!:D Super recenze!

    OdpovedaťOdstrániť