štvrtok, decembra 13, 2012

Recenzia: Zlodejka duší


Kniha: Zlodejka duší
Autor: Kiersten White
Séria: Zlodejka duší, 1/3
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2011
Počet strán: 352 strán

Anotácia:

UPÍRI
    Vidím veci, ktoré ty nevidíš.

VLKODLACI
    Vypátram veci, ktoré ťa prenasledujú

VÍLY
     Ochránim ťa.

PREMENLIVÍ
     ... ALE TERAZ ŤA NEOCHRÁNIM ANI JA.

"ZLODEJKA DUŠÍ ma zviedla. Obe príťažlivé nadprirodzené bytosti bojujúce o Evinu lásku dosiahli isté víťazstvo: jeden získal srdce Evie, druhý moje."
- Aprilynne Pikeová, autorka bestselleru Krídla (Wings)

• • •

Evie už od malička putovala z rodiny do rodiny. Rodičia ju nechali napospas osudu. Nikdy ani len nepoznala svoje pravé priezvisko. A nikdy jej v tých rodinách nebolo veľmi dobre. Svoj domov našla len neskôr v MAKNABE - v Medzinárodnej agentúre pre kontrolu nadprirodzených bytostí. Ľudia z tejto agentúry si pri jednej akcii na zadržanie upíra všimli, že Evie vidí bytosti. Ako v skutočnosti vyzerajú, pod kúzelnú podobu, a tak ich vie identifikovať. Odvtedy Evie bývala s nimi a v podstate už od malička pracovala, a pomáhala im "značkovať" a identifikovať bytosti. Jej detstvo sa vôbec nepodobalo na detstvo, aké prežívali ostatné deti. Ak okolo vás pobehujú hrôzostrašní krvocuci - upíri, ktorí pod kúzelnou podobou vyzerajú ako zoschnuté slivky, vlkolaci so žltými očami, či manipulatívne víly, a vaša najlepšia kamarátka je morská panna, váš život rozhodne nie je normálny. Ak vás k tomu ešte obťažuje sexy nesmrteľlný vílí chlapec, ktorý je veľmi manipulatívny, ako aj ostatné víly, a nechce vám dať pokoj... Evie si radšej praje, aby chodila na normálnu strednú. Jej život je ako v jednom kolobehu, väčšinou len pracuje a učí sa. Neskôr sa však do Strediska MAKNABU vláme nadprirodzená bytosť, ktorú nevedia, kam zaradiť. S ničím takým sa ešte nestretli... a v tom príde opäť niečo, s čím sa ešte nestretli... A oveľa horšie: Zlodejka duší vraždiaca nadprirodzené bytosti. V tom sa celý Evin život od základov zmení.

Zo začiatku sa môže zdať, že príbeh je príliš preplácaný a autorka v ňom chcela nahromadiť "z každého rožka troška". Aj mne osobne to tak prišlo. Už aj v anotácii sa píše o všelijakých možných stvoreniach - vlkolaci, víly, upíry, morské panny, strigy... a je ich rozhodne oveľa viac. Čakala som, že autorka sa viac pohrá s nejakými bytosťami ako napríklad s morskými pannami. Nečítala som o nich ešte žiadnu knihu a tak som bola zvedavá, ako ich autorka opíše. Avšak som ostala celkom sklamaná, keďže som sa o nich dozvedela pramálo. No ostatné bytosti dostali už väčší priestor. Najmä víly ho mali veľký a musím pochváliť autorku, ako vymyslela ich svet - udržala sa aj pri klasicky opisovaných, zlých vílach, seelie a unseelie, no zároveň si ich svojmu príbehu prispôsobila, aby to sedelo. 

Hoci vyzerá dosť klišoidne, že je toľko bytostí pokope, ale ono to nie je klišé. Navyše autorkin príbeh je pritom celkom originálny. Autorka dostala naozaj skvelý nápad (zvrat), ktorého odhalenie v priebehu čítania vás veľmi prekvapí.

Prišlo, že niektoré veci a scény tam boli úplne zbytočné, no nakoniec sa to pozliepalo a utvorilo to pekný zmysluplný, potrebný celkom. Kiersten vedela čo robí, keď sa do knihy púšťala, aj keď je to jej debut.

Ak mám pravdu povedať, zo začiatku som sa nemohla do knihy začítať. Myslím si, že to bolo najmä tým, ako prvých sto strán plynul ten Evin život. Išla niekoho identifikovať, rozprávala sa s Lendom, obťažoval ju Reth divnými rečami, išla niekoho identifikovať, a podobne dookola... Do toho ešte mierne priblblé detinské rozprávanie postáv, alebo ako to nazvať, mi vadilo. Nejaké vymyslené nadávky a všelijaké do píp mi celkom dosť vadili, keďže rozhodne to nie je môj šálok kávy. Radšej nech tam zahrešia nejako normálne, ale slušne dokelu, ale toto mi prišlo také divné a nepáčilo sa mi to. Ďalšie dve tretiny knihy však boli výrazne lepšie, čo sa týka "kolobehu Evinho života", už to nebolo také, že by ste vedeli, čo sa bude diať ďalej. Príbeh sa začal odvýjať úplne inak, smerom pri tejto knihe u mňa dosť nečakaným. Páčilo sa mi to. Preto, lebo príbeh nestál na mŕtvom bode a stále sa tam už niečo dialo. Dokonca tam neskôr bolo niekoľko prekvapivých zvratov.

 Podľa začiatku knihy by som vôbec nepovedala, že dám knihe také hodnotenie, aké jej dávam. Nepíšem vám to preto, aby ste od knihy očakávali niečo veľké, ale preto, aby ste to spolu s prvými stranami nevzdávali, keďže rozbeh je pomalší, potom to už naozaj stojí zato.

Romanca medzi hlavnou dvojicou bola milá, celkom reálna, postupná. Prvý bozk nepadne hneď na prvej strane, avšak neočakávajte, že Evie svoj objekt v mysli nebude omieľať. Len ma celkom sklamalo, že dvojica mi neprirástla nijak viac k srdcu a neurobila som si k nej nejaký väčší vzťah, že by som im naozaj fandila. No zato som si celkom dosť pozitívny vzťah spravila k Rethovi. Myslím, že táto postava mala z celej knihy najprepracovanejší a najlepší charakter.

Ak to zhrniem - rozbeh bol pomalý, avšak keď sa už príbeh rozbehol, stálo to za to. Akcie tam bolo akurát a zvraty sa tam tiež vyskytli a prekvapili, ale niektoré sa dali aj očakávať. Štýl písania bol trošku iný a myslím, že nesadne každému. Celkovo knižka bola milým, dobrým osviežením. Knihe udeľujem necelé 4 hviezdičky a teším sa na pokračovanie.

1 komentár: