štvrtok, februára 23, 2012

Hra

Kniha: Hra
Autor: Krytyna Kuhn
Séria: Hra, 1/4
Vydavateľstvo: Slovart, 2011
Počet strán: 280

Anotácia: Je tmavé… Leží uprostred pustatiny… A skrýva strašné tajomstvo... Noví študenti Grace College oslavujú príchod do školy zoznamovacím večierkom. No čoskoro si Julia s kamarátmi uvedomia, že v údolí uprostred kanadských hôr sa dejú čudné veci. Prečo je v okolí školy toľko tabuliek so zákazmi? A prečo sa údolie nedá nájsť na Google Earth? Situácia sa vyhrotí, keď pred očami Juliinho brata skočí do Zrkadlového jazera akési dievča, ktoré vír okamžite stiahne pod vodu. Ale Robertovi nikto neverí – dokonca ani Julia. Ešte netuší, že v údolí vyjdú na povrch temné tiene minulosti, ktoré považovala za uzavreté.

• • •

Kniha Hra je od nemeckej autorky, čo sa len tak u nás nevidí. Väčšinou sa u nás knihy pre mladých dospelých prekladajú od amerických či anglických autorov. To však neznamená, že americkí či anglickí autory sú lepší než tí ostatní. Aká je teda Hra od nemeckej autorky Krystyny Kuhn ?

Od Hry som nemala veľmi veľké očakávania. Na začiatku som sa dosť nudila, dej bol pre mňa nezaujímavý. Bolo tam dosť nudných rozhovorov, pri ktorých som sa nudila tak, že som ani nevnímala, o čom dané postavy rozprávajú. Postupne ma to však bavilo viac a viac, a postupne sa strašné tajomstvá odhaľovali. POSTUPNE - veľký plus pre knihu. Ak by ich autorka na nás vybalila všetky naraz, asi by to nedopadlo dobre. Záver knihy bol veľmi napínavý, akčný a šokujúci, od toho som sa nemohla odtrhnúť.

Postavy boli jedinečné. Každá bola iná, každá mala iný charakter, každá bola niečím iným zaujímavá. Bohužiaľ, aj napriek tomu všetkému som si ja osobne ku žiadnej taký veľký vzťah - neprežijem-ak-sa-jej-niečo-stane nespravila. Možno v ďalších knihách autorka charaktery postáv ešte viac rozvinie, a ku niektorej si taký vzťah vytvorím, uvidíme.

Páčilo sa mi, že prostredie, v ktorom sa kniha odohráva je vysoká škola. Áno, počujete správne, žiadna stredná, ale vysoká. Dokonca vysoká v horách, oddelená od civilizácie. Príbeh to robilo temnejším. 

Síce kniha bola zo začiatku nudná, ale nakoniec sa mi to veľmi páčilo, takže knihe udeľujem 4 hviezdičky a teším sa na pokračovanie.

Za  recenzný výtlačok ďakujem úžasnemu vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete objednať TU.

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia :)
    Dáš mi tvoju mailovú adresu? Chcem s tebou niečo prebrať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím s Domčem :) Moc pěkná recenze, knížku si určitě přečtu. A taky bych chtěla poprosit o e-mail, měla bych pár otázek ohledně Slovartu :)

    OdpovedaťOdstrániť